Sejarah

Selepas Perang Dunia Kedua tamat pada tahun 1945, Negeri Sabah (Borneo Utara) telah ditadbir oleh Crown Colony (Penjajah British). Pada masa itu, segala urusan pentadbiran dikuasai sepenuhnya oleh Pihak British.

   Pada tahun 1947, Accountant General Department mula dibuka. A. G. Tubb dilantik sebagai Accountant General pertama pada 1 Julai 1947 yang juga bertindak sebagai ketua jabatan.

   Ketika itu, Accountant General Department terletak di kawasan antara bangunan Standard Chartered Bank dengan Hong Kong & Shanghai Bank (sekarang).

   Accountant General Department mula membuka pejabat-pejabat cawangannya di Daerah Tawau, Sandakan dan Keningau pada 1 Januari 1965 untuk menyelaraskan sistem perakaunannya.

   Sejak itu, cawangan-cawangan baru terus dibuka secara berperingkat-peringkat sehinggalah pada tahun 1989 Pejabat Bendahari Daerah Penampang dibuka dan melengkapkan 22 Bendahari Daerah sehingga kini.

   Sejak diwujudkan pada tahun 1947, Accountant General Department telah 3 kali ditukar nama daripada Accountant General Department kepada Jurukira Negara dan yang terkini Jabatan Bendahari Negeri Sabah.

   Penukaran nama ini berdasarkan kesesuaian dan peredaran masa. Apabila nama Jabatan ditukar, nama Pejabat-Pejabat Cawangan juga ditukar sama. Seluruh 9 Pejabat Jurukira Kecil kini digelar Pejabat Bendahari Daerah.
JABATAN BENDAHARI NEGERI

HUBUNGI KAMI

Ruangan Maklum Balas

JABATAN BENDAHARI NEGERI SABAH


Pusat Pentadbiran Negeri Sabah, Blok A, Tingkat 8 – 11, Jalan Teluk Likas, Tanjung Lipat, 88400 Kota Kinabalu, Sabah

Laman Web: https://jbns.sabah.gov.my

bn.jbn@sabah.gov.my

088-211392

088-368397

Mesej anda telah di hantar. Terima kasih!